***

Pasje, fascynacje, inspiracje, wariacje. Radosna twórczość.

Wszystko, co moja głowa wymyśli, a dłonie stworzą.

***

poniedziałek, 30 września 2013

czekoladowe ciasto z cukinią

Bezkonkurencyjny bohater tej jesieni. Piekłam je czwarty raz i na pewno nie ostatni. Jeśli zrobię je wieczorem, rano nie ma już połowy. Nawet się nie zdążę nim nacieszyć!

Bo powiedzieć o tym cieście, że jest OBŁĘDNE to mało. Jest aromatyczne, słodko-gorzkie, miękkie i takie... kleiste. Wiem jakie to oklepane sformułowanie, ale: rozpływa się w ustach. Przy tej ilości kakao jest dosłownie czarne, a magnez wychodzi uszami. I ta polewa... Trudno poprzestać na jednym kawałku. Wróć! Nie da się poprzestać na jednym kawałku.

[Przepis znaleziony u Doroty]






Ciasto:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zastąpiłam cukrem z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szkl. ( ok. 350 g) cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady lub chipsów czekoladowych

Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
(W oryginale 100 g czekolady i 40 g masła)

Masło zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, nie przerywając miksowania. Następnie cukier, sól, proszek, sodę i wanilię. Po kolei wbijać jajka. Dokładnie wymieszać. 
Miksując dodawać mąkę na przemian ze śmietaną. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Wymieszać z cukinią i posiekaną czekoladą.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (u mnie 21x25 cm). Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40-45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować na przestudzonym cieście.

Enjoy.

3 komentarze:

  1. Ależ ono wygląda! To kolejny smaczny wpis na Twoim blogu, więc może zainteresuje Cię ten konkurs kulinarny z nagrodami z ceramiki? : )
    http://bibliasmakow.pl/konkurs-jesienny-rozgrzewajacy/
    pozdrawiam
    misiura

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam - ciasto jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń

Każde dobre słowo wnosi radość w to, co robię.
Dziękuję.