***

Pasje, fascynacje, inspiracje, wariacje. Radosna twórczość.

Wszystko, co moja głowa wymyśli, a dłonie stworzą.

***

wtorek, 12 marca 2013

ciasto śmietankowe

Miękkie, sprężyste, zarumienione z wierzchu. Pięknie wyrosło, nieco ściemniało pod wpływem rodzynek. Pasowało do kubka popołudniowej kawy. Rozniosło po mieszkaniu słodki zapach...

[przepis z tej strony: >klik<]



- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 200g kwaśnej śmietany
- ewent: rodzynki, olejek zapachowy lub skórka otarta z dwóch cytryn czy pomarańczy

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować na gładką masę z masłem i cukrem. Dodać śmietanę i ewentualnie olejek, wymieszać. Miksując dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, wymieszać dokładnie. Na koniec wmieszać dodatki.

Przelać do wyłożonej papierem keksówki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde dobre słowo wnosi radość w to, co robię.
Dziękuję.